Nem borít fel több szemetest, nem tesz több kárt kollégáiban, nem okoz percek alatt tömegkatasztrófát és nem szerez több felhőtlen pillanatot a rajongóknak Frank Drebin, vagyis a kétbalkezes hadnagyot felejthetetlenül alakító Leslie Nielsen. A 84 éves korában elhunyt színészről egy filmrészlettel emlékezünk, melyben vezetői tudásáról, gyors reflexeiről és problémamegoldó képességéről is meggyőzi a nézőket. A komoly filmes és televíziós szerepei ellenére komikus színészként elkönyvelt Nielsen, a számtalan galibát okozó, de mindig magabiztos Frank Drebin hadnagyként lett széles körben ismert.

A karakter először 1982-ben, a hazai gyártású krimisorozatok, például a San Francisco utcáin (The Streets of San Francisco) kliséit parodizáló Nagyon különleges ügyosztály (Police Squad!) sorozatban tűnt fel, amely a nyolcvanas években hozzánk is eljutott a Szombat esti filmkoktél részeként. A televízió számára készített, mindössze félórás adásokba annyi képi és verbális poént zsúfoltak a készítők, hogy a műsort sugárzó csatorna végül azért nem rendelt hat epizódnál többet, mert úgy érezték, az átlag amerikai néző nem képes ennyi szórakoztató mozzanatot befogadni.

Frank Drebin eltűnt a képernyőről, de hat év múlva visszatért a Csupasz pisztoly (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) mozifilm főszereplőjeként, melyben ismét számtalan jellemző filmes fordulatot állítottak a feje tetejére, de visszatérő poénokat is bevetettek. Nielsen szolgálati autójával például rendszeresen káoszt okoz, amikor megpróbál valahol leparkolni. Jelenetünkben 1983-as Ford LTD Crown Victoriájával vágódik be a rendőrkapitányság elé, eltalál néhány kukát, a koccanástól kinyílnak a légzsákok, melyek leginkább hatalmas rágógumiknak tűnnek.

Jól látható a vékony kormány, melynek közepéből biztosan nem kerülhetett volna elő a leggyakrabban kifigurázott biztonsági extra. Bár a Crown Victoriát csak 1990-től lehetett légzsákkal rendelni, úgy tűnik ebbe a különlegesen felkészített civil rendőrautóba többet is szereltek. A lassan felfújódó utasoldali lufi üresbe teszi a váltót, mire az autó elszabadul, hősünk pedig majdnem merénylet áldozata lesz, amit lélekjelenlétének köszönhetően sikerül megúsznia. Érdemes megfigyelni, hogy a gazdája elől menekülő Ford milyen lendülettel fordul be az utca végén.