Körülbelül egymillió jüant (37,5 millió forint) érő, összesen tízezer darab kínai porcelán régiséggel ragasztotta tele Land Rover Discovery autóját egy gyűjtő, porcelánmúzeum-tulajdonos az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) városban.

A China House nevű kis múzeum előtt parkoló használaton kívüli terepjáró mellett sokan fényképezkednek, s a tulajdonos Csang Lian-cse (Zhang Lianzhi) büszkén hirdeti, hogy a rendhagyó ötlettel a kínai porcelánnak csinál reklámot hazájában és a világon.

Sokan azonban úgy vélik, a porcelánok felragasztásával kárt tett az értékes tárgyakban, öncélúan - a feltűnéskeltés érdekében - tönkre tette, lényegében élvezhetetlenné tette azokat. Csang, aki egy kantoni étteremnek is tulajdonosa a városban, elmondta a Hszinhua hírügynökségnek, hogy több mint két évtizeden át hajtotta Land Rover Discovery-jét az országban, élt hobbijának, gyűjtötte a különlegességeket.

A férfi egy régi épületet vásárolt Tiencsin belvárosában még 2002-ben, amiből négy év munkájával kialakította magánmúzeumát. Ötezer darabos kollekciójában ősi vázák, tányérok, tálak találhatók, de van köztük több száz fehér márványszobor és húsz tonna kristály is. Együttes értékük 2 milliárd jüanra (75 milliárd forint) rúg. A Land Rover díszei a szakemberek szerint 618-1911 között készülhettek.

A gyűjtő azt mondta, hogy az autó dekorálására használt, valamint a kiállított, falra ragasztott porcelánoknak a 80 százaléka sérült, törött darab. Pien Cseng-ming (Bian Zhengming), aki a nemzeti kulturális ereklyék szakbecsüse, úgy vélte, akármennyire is sérültek a tárgyak, megőrzésüknek ez nem szakszerű módja. Sőt, úgy gondolja, hogy a kutatók számára igazi csemegék kerültek veszendőbe, hiszen alapos vizsgálatukra így már nem nyílik lehetőség.