Carl G. Fisher 1911-ben egy Stoddard-Dayton kormánya mögött vezette fel az első indianapolisi ötszáz mérföldes autóversenyt

1911-ben rendezték meg először az indianapolisi ötszáz mérföldes versenyt, itt debütált az első „pace car”, vagyis felvezető autó is. Carl G. Fisher, az Indianapolis Motor Speedway alapítója az autóverseny első öt évében maga vezette a mezőny előtt haladó autót, melynek feladata, hogy az első, bemelegítő körben diktálja a tempót a versenyzőknek, akik a kör végén gördülőrajttal kezdik meg a futamot.

1969-ben harmadszor állt Chevrolet a mezőny élére. Bevetés előtt az eredeti Camaro SS

Fisher később a „pacemaker” feladatkört autógyártóknak és versenyzőknek adta át. Volán mögé ült többek között Fred Duesenberg, Louis Chevrolet, E. L. Cord, Edsel Ford, Jackie Stewart és Carrol Shelby is. A felkérést azóta számtalan híresség, köztük Jay Leno és Morgan Freeman is elfogadta. 1979-től verseny közben a „safety car” feladatát is ellátja a felvezető autó, akkor már egy pályamunkással az élen.

Jay Leno műsorvezető és autógyűjtő 1999-ben egy Chevrolet Monte Carlo kormánya mögött vezette fel a futamot

Az évek során a gyártók nem pusztán a sofőr személyében, hanem magában az autóban is meglátták a reklámlehetőséget, és új modelljeik szerepeltetésével támogatták a versenyt. A pályán népszerűsített újdonságból a matricákkal díszített hivatalos felvezető autó mintájára limitált példányszámú speciális kiadást is készítettek. Az Indy 500 századik évfordulójára a Chevrolet meglepetéssel készült, itt tartják az új Camaro kabrió premierjét.

Ötven darab készül a múltidéző Chevrolet Camaro kabrióból

A retró sportautót az 1969-es Camaro SS pace car mintájára díszítették fel, fehér fényezésén dupla narancssárga csík fut végig, utasterét a klasszikus elődhöz hasonló színösszeállításban készítették el. A GM aktív pace car szállító, 2002 óta kizárólag Chevrolet száguld a mezőny előtt. Az amerikai autógyártás legszebb évtizedeit idéző újdonságból 50 darab Indy 500 kivitel készül, az autókat aukción értékesítik, a bevételt szervátültetésre váró gyerekek kapják.