Ma ünnepli 78. születésnapját Franciaország egyik legnagyobb színészlegendája. Jean-Paul Belmondo a filmezéssel töltött öt évtized alatt igazi sztárrá és valódi ikonná vált, mindegy, hogy művészfilmben, drámában, krimiben vagy vígjátékban szerepelt, a nézők mindig számíthattak vagány személyiségére, humorára, pofonjaira és kaszkadőrmutatványaira, melyekkel gyakran a dublőröket is lepipálta. Filmjeinek visszatérő eleme az igazság és a becsület, akárcsak a bunyó és az autós üldözés. Számtalan típust vezetett, de a piros, hátsókerék-hajtású Fiat ugyanúgy hozzánőtt az alakjához, mint a felhajtott gallérú bőrkabát.

A Betörés (Le casse – 1971) tizenkét perces autós üldözése máig a filmtörténet egyik leglátványosabb hajszája, változatos helyszínekkel és valódi vezetéssel. Az első percekben megjelenő vetített háttér feltűnése egy korszak utolsó emléke, ha túljutunk rajta, sárvédőre szerelt kamerát is láthatunk és hosszú perceken át élvezhetjük a negyven évvel ezelőtt Görögországban forgatott párharc képkockáit. Bár ennyi gyötrést sem Belmondo Fiat 124 Special-ja, sem Omar Sharif Opel Rekord A-ja nem bírt volna ki, szépen felépített akciót vitt filmre a neves francia kaszkadőr, Rémy Julienne és csapata.

Tíz évvel később A profiban (Le professionnel – 1981) Belmondo ismét a kormányhoz ült, hogy Rémy Julienne irányítása mellett Párizs utcáin összetörjön egy Fiatot. A 131 Supermirafiorival egykori kollegáit próbálja meg lerázni, akik egy szolgálati Peugeot 504-essel tartják a tempót. A rövid üldözés ezúttal is színtiszta kaszkadőrmunka, melyet hitelessége tesz igazán élvezhetővé. Éles szemű nézők észrevehetnek néhány folyamatossági hibát a két autó karosszériáján keletkező horpadásokban, ezekért azonban legfeljebb a vágót okolhatjuk, a látványos jelenet ráadásul nagyszerűen illik a klasszikus politikai krimibe.

Az agyvérzésből felépült Jean-Paul Belmondo a májusi Cannes-i filmfesztiválon életműdíjat vesz át. Boldog születésnapot kívánunk!