Többek között egy 1955-ös Ford, egy 1959-es Cadillac, egy 1960-as Chrysler és egy 1988-as Lincoln alkatrészeiből épült a tanulmányautóra emlékeztető szobor

Kreatív hobbi vagy csapatépítő tréning? Mindkét hasznos időtöltés szórakoztató programja lehet az autóépítés. Gary Fioto, a Chopit Kustom vezetője az ötvenes évek tanulmányautóinak világát saját ötleteivel és fél tucat korabeli szériamodell alkatrészeivel vegyítve bizarr külsejű fantázia koncepcióautót épített.

Felnyíló buborékablakon át lehet bejutni az űrkorszakot idéző utastérbe

A Ford Bubbletop Custom Concept névre keresztelt, buboréktetős négykerekű leginkább egy műalkotás, egyben pedig az amerikai autóipar groteszk szobra. Egy összdetroiti gyártmány, melyhez egy Ford alaposan átalakított karosszériáját, egy Lincoln alvázát, egy Chevrolet V8-as motorját és más típusok elemeit használta fel.

Cadillac Cyclone Concept (1959)

Négy éven át készült a megdöbbentő átépítés, az ötletgazda azonban nem tartja meg magának a kész autót, márciusban ugyanis egy floridai aukción elárverezik. Az alkotás örömébe az amerikai légierő nyolc kadétja is belekóstolt, amikor 1973-ban öt hónap alatt összeraktak egy apró, farmotoros sportkocsit.

1973-ban kadétok építették, ma egy udvaron, elhanyagolva várja gazdáját a Talon

A Talon névre keresztelt üvegszálas karosszériájú autót egy Volkswagen Bogár alvázára építették, hajtásához a megmaradt műszaki részegységeket használták fel, érdekessége az ajtókat és a szélvédőt is magába foglaló, felfelé nyíló tető. Formatervét valószínűleg a szintén 1973-ban leleplezett Chevrolet XP tanulmány ihlette.

A kipufogóvégek azonnal elárulják, hogy Bogár alapokra építették az üvegszálas karosszériát

Meglepő, hogy a kisautó nem egy akadémián vagy egy múzeumban pihen, hanem az interneten, elhanyagolt, működésképtelen állapotban várja gazdáját, akinek a wolfsburgi alkatrészek pótlása és cseréje mellett a karosszériával is kell törődnie. Vajon ez a két különlegesség másnak is okoz még annyi örömet, mint készítőiknek?

Chevrolet XP Concept (1973)